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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Meio-Norte.
Data corrente:  12/06/2008
Data da última atualização:  12/06/2008
Autoria:  LOPES, W. G. R.; LOPES, Â. C. de A.; GOMES, J. M. A.; MOITA NETO, J. M.; LEITE, L. F. C.; TEIXEIRA, P. W. G. do N.; BARROS, R. F. M. de (ed.).
Título:  Cerrado piauiense: uma visão multidisciplinar.
Ano de publicação:  2007
Fonte/Imprenta:  Teresina: EDUFPI, 2007.
Volume:  v. 2
Páginas:  408 p.
Série:  (Série Desenvolvimento e Meio Ambiente, 2).
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Piauí.
Thesagro:  Cerrado; Desenvolvimento Sustentável.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio-Norte (CPAMN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAMN22120 - 1ADDLV - --630.9153L864c2008.00109
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Café.
Data corrente:  11/12/2023
Data da última atualização:  11/12/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 3
Autoria:  ANDRADE, E. T. de; REZENDE, R. P.; BORÉM, F. M.; ROSA, S. D. V. F. da; OLIVEIRA, F. da S. de; RIOS, P. A.
Afiliação:  EDNILTON TAVARES DE ANDRADE, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; RENAN PEREIRA REZENDE, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; FLÁVIO MEIRA BORÉM, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; STTELA DELLYZETE VEIGA F DA ROSA, CNPCa; FILIPE DA SILVA DE OLIVEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; PAULA ALMEIDA RIOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS.
Título:  Numerical simulation of the temperature distribution of coffee stored in cooled and natural environments.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Ciência e Natura, v. 45, e12, 2023.
Páginas:  28 p.
DOI:  https://doi.org/10.5902/2179460X74111
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The storage of agricultural products is of great importance in maintaining product quality between harvest and commercialization. The use of numerical and computational techniques, such as the finite element method (FEM) and computational fluid dynamics (CFD), allows the analysis and simulation of systems that involve heat transfer, as is the case of grain storage. A computational model based on these techniques that satisfactorily represents a real system was used to test and to analyze decision alternatives without the need for real experimentation. In this study, we sought to study the behavior of the temperature of a mass of stored mocha coffee beans by using computational techniques, as requested by the private sector. The coffee was stored for 6 months in two types of environments: a cooled environment between 15 and 18 °C by using an air temperature control equipment used for artificial cooling and a natural environment. A computational model was developed to simulate the heat transfer process for both types of storage. In the comparison of the temperature distribution during storage from simulation results and for experimental results, an overall mean relative error of 2.34% was obtained for coffee stored in a natural environment, and that of 5.74% was obtained for coffee stored in a cooled environment.
Thesaurus NAL:  Coffee beans; Cold storage; Drying temperature; Stored grain; Temperature.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1159455/1/Numerical-simulation-temperature.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Café (CNPCa)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPCa - SAPC1738 - 1UPCAP - DD
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